2011. március 24., csütörtök

Belső zsalukő falak


A mai nap a belső zsalukő tartófalak készítésével ment el. Ehhez először ki kellett "csomagolni" a pár napja betonozott fal egy sávját, mert mellé kerül egy kis belső zsalukőfal. Ugyan nem fog az új fal betonja a régihez már hozzákötni, de szerencsésebb, ha a két beton (pláne, hogy össze vannak vasalva), mintha csak habon keresztül "éreznék" egymást. Ráadásul így ezen a kis falszakaszon a külső falazat hőtároló tömege is "láthatóvá" válik. Mondjuk, ebben a födémnek nagyobb szerepe lesz. A födémben több beton lesz ugyanis, mint a falakban körben összesen.

A képeken látszik, milyen szép lett a betonmag. Rendesen befolyt a beton mindenhová (pedig ez egy sűrűn vasalt rész, mert negatív sarok) , a szakaszok közti határ azért jól látszik (pirossal bekarikázva), de ott sem üreges, csak 1-2 kavics eshetett be a két szakasz építése között.

A fórumokon egy ideig téma volt a jó tömörítés és a "darázsfészkek" elkerülése az EPS zsalus szerkezetekben. Kiderült, az ütögetés, rezgőcsiszolózás az 5cm habon leresztül nem sokat ér. A vibrálás pedig szétüti az elemeket. Többek között ilyen aggályok miatt nem akartunk betonpumpát. Megérte, hogy nem egyben, pumpával töltöttük a betont, mert így szép, tömör lett a fal szerkezeti magja.


További képek a mai napi munkálkodásokról:




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Klassz, hogy teszteltétek, mi van a hab mögött :-)
Szemre elég szépen összenőtt a két réteg.
És köszi, hogy zsalukő falat is mutattál :-)
Így nem bánom, hogy maradtunk az Isoteq módszernél.
Sokkal homogénebbnek tűnik az Isoteq betonmagja, mint a zsalukő betonmagja.

Laci

Tóth András írta...

Mindkét "bontott" képen Isoteq van, lehet, hogy félreérthető voltam.
Az emeleten is kellett bontani (válaszfalazáskor), az nem lett ilyen szép, mert mixerbetonnal készült.