2011. március 28., hétfő

Kész a második pillér is

Ma lebontották az első pillér zsaluzatát. Az eredmény nagyon meggyőző lett. A falfelület tükörsima, egy kis glettelés után festhető lesz. Remélem, a másik is ilyen szépre sikerül majd.










2011. március 25., péntek

Készülnek a pillérek

A földszint feletti monolit födémet a külső(Isoteq) és belső (zsalukő) tartófalakon kívül még két monolit pillér is tartja. Ezek mérete 30x30cm, ami azért nem szerencsés, mert nem építhető pillérzsalu elemekből (hasonlóan a zsalukő falakhoz), mert ezek kívülről 30x30-asok (vagy 40x40-esek), de a magméret csak 24x24 (illetve 34x34). Az elem falai ugyanis nem igazi betonból vannak, azok statikailag nem vehetők figyelembe.

Marad tehát a zsaluzott pillér. Szerencsére a neten találtunk egy céget, akik műanyagból készült pillérzsalu elemeket adnak bérbe. Nem is túl drága, és mivel könnyű táblákról van szó, személyautóval el tudtam hozni Mogyoródról.

Ma elkészült az első pillér, hétfőn jön a második.

























Ilyen módszerrel készülnek a pillérek:

2011. március 24., csütörtök

Belső zsalukő falak


A mai nap a belső zsalukő tartófalak készítésével ment el. Ehhez először ki kellett "csomagolni" a pár napja betonozott fal egy sávját, mert mellé kerül egy kis belső zsalukőfal. Ugyan nem fog az új fal betonja a régihez már hozzákötni, de szerencsésebb, ha a két beton (pláne, hogy össze vannak vasalva), mintha csak habon keresztül "éreznék" egymást. Ráadásul így ezen a kis falszakaszon a külső falazat hőtároló tömege is "láthatóvá" válik. Mondjuk, ebben a födémnek nagyobb szerepe lesz. A födémben több beton lesz ugyanis, mint a falakban körben összesen.

A képeken látszik, milyen szép lett a betonmag. Rendesen befolyt a beton mindenhová (pedig ez egy sűrűn vasalt rész, mert negatív sarok) , a szakaszok közti határ azért jól látszik (pirossal bekarikázva), de ott sem üreges, csak 1-2 kavics eshetett be a két szakasz építése között.

A fórumokon egy ideig téma volt a jó tömörítés és a "darázsfészkek" elkerülése az EPS zsalus szerkezetekben. Kiderült, az ütögetés, rezgőcsiszolózás az 5cm habon leresztül nem sokat ér. A vibrálás pedig szétüti az elemeket. Többek között ilyen aggályok miatt nem akartunk betonpumpát. Megérte, hogy nem egyben, pumpával töltöttük a betont, mert így szép, tömör lett a fal szerkezeti magja.


További képek a mai napi munkálkodásokról:




2011. március 23., szerda

Kész a földszinti falazat

És igen, ma elkészült, betonozással együtt, a harmadik, utolsó szakasz is. Ez a leglátványosabb rész, amikor napról-napra nőnek a falak. Még hátra vannak a belső tartófalak és pillérek. Április elejére elkészülnek a vasak, addigra már a fal is elér egy olyan szilárdságot, hogy jöhet rá a monolit födém.

Íme a reggeli és esti képek. A képeken levő esetleges görbe falakat csak a fényképezőgép optikája csinálja. Először én is megijedtem :)














2011. március 21., hétfő

Kész a középső szakasz

A mai napon bebetonozták a fiúk a földszinti fal középső részét. Ha sikerül, holnap felrakják és bevasalják az utolsó, harmadik részt és már el is értük a födém szintjét. Ebben a szakaszban lesznek áthidalók is, amik speciális vasalást igényelnek:



Az idő ilyen volt:



Ugyan enyhén fagyni fog, de a beton már melegíti magát kötés közben, a szigetelőhabok pedig szépen bent tartják ezt a hőt.

2011. március 19., szombat

Még egy méternyi falazás, vasalás kész

A mai napon sikerült a tervezett 4 sort felrakni, bevasalni. Ha az idő is engedi, hétfőn megy bele a beton. Ez nem biztos, hogy egy nap alatt sikerül, mert most már jó magasra, két méternyire kell emelgetni a betont.






2011. március 16., szerda

Betonozás

Ma végre jó idő volt, a csapatunk is ráért, sikerült a novemberben épített zsaluzatot betonnal kitölteni. Ha ilyen marad az idő, a hét végéig elkészülhet még egy négysoros (egy méteres) szakasz.



A következő négy sor "speciális" elemeit (pozitív és negatív sarkok, vágott "téglák") előre legyártottuk a hétvégén a családdal, így a munkásoknak már nem kell a habbal vacakolniuk, csak rakni a habfalat és a vasat.
Minden elemnek megvan a helye, elvileg a fűrészt elő sem kell venniük majd. Ez az elmélet. A gyakorlat majd holnap kiderül ...






Szerkesztettünk egy kalodát a falelemek vágásához. Ebben egy akkutöltőről táplált feszített ellenállás-huzal mozog fentről lefelé, a két alumínium sín között. A feszítő betonvas saját súlya mozgatja a huzalt.

2011. március 6., vasárnap

Ötödik és hatodik sor tervei

Csak nem akar jönni a jó idő. Ha nagy szerencsénk lesz, talán a jövő hét végén bebetonozhatjuk a 2-4. sorokat, amik már november óta várnak erre az alkalomra.
Addig is pontosan kiszerkesztettem a következő sorok elemeit, mert a tapasztalatok szerint a legtöbb idő a vágással/méréssel megy el. Hátha előre le lehetne szabni a vágott elemeket, amikből a sok ablak/ajtó és sarok miatt jó sok kell majd.
A program majd szépen kiszámolja, hogy a következő 4 sorhoz (ez lenne a következő ütem) melyik elemből hány darab kell majd.