2011. május 28., szombat

Készül a zárófödém vasalás


Tegnap, pénteken a kőművesek megcsinálták a lépcső melletti zsalukő tartófalat. Most már tényleg csak a födém vasalása (és villanyszerelése) van hátra, aztán jöhet a beton újra.
Sajnos tegnap este/éjjel ellopták a telkünkről a 3-részes létránkat és a kis elektromos fűnyírónkat.
Ha esetleg valakinek felajánlanák ezeket mostanában megvételre, kérem, jelentkezzen. Eddig alig tűnt el valami a telekről (doboz szög, hosszabbító), ez a mai eset eléggé elkeserített.
Az időjárás sem kedvez nekünk. A vas szerelők próbálkoznak dolgozni, de a szinte folyamatos esőzés miatt alig tudnak haladni. Közben várom az ács jelentkezőket (ma is jött már egyikük rajzokért), továbbra is. Júniusban szeretnénk tető alá hozni a házat.

2011. május 26., csütörtök

Építésfelügyeleti Ellenőrzés


Ma lezajlott a múlt héten bejelentett Építésfelügyeleti Ellenőrzés. Ennek az előkészületeivel telt az elmúlt hét, össze kellett keresgélni és rendezni minden papírt, amit kérhetnek. Nálunk bonyolult is volt a helyzet, mert több kivitelezőnk volt/van, még egy munkarészen belül (pl szerkezetépítés) is.
Néhány apró pótolandó dolgot találtak (pl tervezői Műszaki Leírás, mert a műszaki rajz nem elégséges), amiket hamar be kell mutatnunk, de a súlyos ügyekben (naplók, szerződések, jogosultsági igazolások, műbizonylatok, kiviteli tervek, Műszaki Ellenőr, illetve maga az épület) nem találtak kifogást.

Majd igyekszem többet írogatni ide is, addig is köszönöm, hogy május hónapban átlépte a blog látogatottsága a 2000-et, ami eddig történelmi rekord. Volt, amikor napi 145 megtekintés volt (persze, munkanapon, munkaidőben - biztos mindenki unatkozott). Igyekszem majd érdekes bejegyzésekkel szolgálni.
Ha kérdésetek van az ellenőrzéssel kapcsolatban, arra is szívesen válaszolok.

2011. május 19., csütörtök

Kész az emeleti falazat is

Kedden kiöntötték a maradék falszakaszt, ezzel elkészült az emeleti tartófalazat is. Jövő héten már elkezdik zsaluzni a zárófödémet.








2011. május 16., hétfő

Majdnem elkészült a teljes emeleti falazat

Fél köbméterrel kellett volna több betont rendelnem ahhoz, hogy teljesen elkészüljön az emeleti falazat betonozása is. Ezt a maradékot holnap, kedd reggel kézzel keverik meg a fiúk és töltik a zsaluzatba. Nem tudom, miért lett kevés, a múltkor 5m3 kellett a 4 sorba, most meg a háromhoz nem volt elég a 4m3. De most már mindegy is.

2011. május 14., szombat

Elértük a koszorú szintet

Mára elkészült az emeleti falazat, egészen a koszorú szintig. Az utolsó méteres szakaszban még nincs beton, az csak hétfőn érkezik.

Emellett elkezdtem a belső munkálatokat, a vízvezetékrendszer kiépítésével. Ezen a hétvégén a konyhai csatlakozásokkal bírkózom. Ide négy cső megy majd, kétféle hidegvíz (lágyított és normál vízhez is lesz cső), illetve két meleg (egy oda, egy vissza).
A vízvezeték PP-R rendszerű lesz, a csövekre tokos hegesztéssel kerülnek fel az ugyanolyan anyagból készülő idomok, szerelvények.









2011. május 13., péntek

Elkészült egy újabb emeleti falszakasz


A héten a jó időjárás miatt jól lehetett haladni a munkával. Szerdán és pénteken is tudtunk betonozni. Esténként a sarokelemeket szabtam elő a másnapi munkákhoz. Az emeleten a kerek ablak építése jár kisebb izgalommal. Ehhez alumínium csíkot vettünk, ebből lett a zsalu. A hab elemeket a kerek ablak vonalában el kell vágni, a résbe betenni a lemezt, és így kibetonozni a falat.






2011. május 11., szerda

Kész a pincelépcső

Ma az Isoteq fallal együtt a lépcsőt is kiöntötték a fiúk. Ehhez betonpumpát hozattunk, és hogy ne kelljen kétféle betont rendelni, a falba is erősebb, a lépcsőhöz előírt beton került.
A falat pedig tovább építették délután, holnap estére a következő 1m is bebetonozható lesz. Ez már a középső szakasz, az utolsó falszakasz szárazépítése a hét végére befejeződhet.




Lépcső vasalás




2011. május 10., kedd

Első egy méter emeleti falazat

Tegnap a fiúk felraktak a szombati lebetonozott első sorra még hármat, azaz most egy méter fal áll már, de még csak szárazon. Holnapra kaptunk csak betont, ezért a mai napot nem betonozással, hanem a pincelépcső vasalásával töltik majd az építők.


2011. május 7., szombat

Kezdődik az emeleti falazás


Eddig csak a száraz méregetés folyt, ma már az első sort félig feltöltjük betonnal, illetve betesszük a függőleges vasakat (a tüskékhez toldva) a falakba. A pontos vízszintbe emeléshez jó híg betont kevertünk, sok cementtel. Ez hétfőre szépen megköt, lehet folytatni a falazást/vasalást, kedden pedig a betonozást.











2011. május 2., hétfő

Kizsaluzás

Az ácsok ma lebontották a födémzsalut, végre kiderült, milyen lett a plafon alulról. Szerencsére a lámpa-dobozaim nem úsztak el, látszanak szépen.



2011. május 1., vasárnap

Szintezés

Ma egy optikai szintezővel megnéztem, mennyire vízszintesre sikerült a betonozás.

Meg kell keresni a legmagasabb sarkot, és onnan kell indítani majd a falazást (az elemek alá lehet tenni ragasztóhabot, de levágni belőlük már jóval mecerásabb)

A lenti képeken látszik, hogy a legmagasabb és legalacsonyabb sarok között 1,2cm különbséget mértem.

A baloldali képen a találomra kiválasztott "referencia" látszik, benne a hajszálkereszt. Lent pedig a legmagasabb és legalacsonyabb falsarok.