2011. július 23., szombat

Tető hőszigetelése

Most végre olyan munkáról számolhatok be, amit nem külsős "mesterek" csináltak, hanem házilag végeztünk.

Van a szoknyatetőnek egy olyan darabja, amelynek, ha már elkészült a lécezés és főleg a fedés is, már nem hozzáférhető a szerkezet alatti területe. Oldalról a fal határolja, lentről a födém (a bal oldali rajzon pirossal bekeretezve).

A födém alatt lakóhelyiség van, tehát a hőszigetelése fontos. Ha a lécezés előtt nem tesszük itt le a hőszigetelést, akkor utólag az már csak a tető bontása után lenne lehetséges.
Ráadásul itt oldalt "véget ér" a tető, ezért egy kis "tűzfalat" is kellett építeni, hogy oldalról le legyen zárva a szerkezet (a rajzon a bal oldal felől)

Itt sikerült a hulladéknak tekintett Isoteq darabokat felhasználni, nemcsak a lezáró falhoz, hanem a szarufák közötti részeken is. Természeseten a kis darabkákat egymáshoz és a fához/födémhez ragasztani is kellett, ehhez speciális, nem duzzadó PUR habot használtam, ez már bevált az Isoteq fal száraz építésekor is. Mostanában sokan ezzel ragasztják az EPS táblákat a szigetelendő téglafalakra a megszokott zsákos ragasztóhabarcs helyett. Abban különbözik a jól ismert egyszerű PUR habtól, hogy ennek a habja csak akkor tágul egy rövid ideig, amikor kijön a palackból, utána már gyakorlatilag nem.

A szelemenek alulról bitumenes lemezzel el vannak szigetelve a födémtől (hogy ne jusson bele párából származó nedvesség a födémen keresztül), felülről pedig majd szálas (gyapot) szigetelést kap az egész terület, hogy a szarufák tudjanak szellőzni.






2011. július 22., péntek

Készül a szoknyatető is


Pár esős nap után (ami miatt a támfal és a pontalap készítést is el kellett halasztani) az ácsok folytatták a szoknyatető szerkezet építését. A vízszintes "lebegő" tartógerendák függőleges tartóit még nem lehet felállítani, mert nincs meg a pontalap. Ezért most ideiglenesen a födémzsaluzáshoz használt acél cső tartókon áll a szerkezet.



Érdekes összehasonlítani, hogy a megtervezett szerkezeti részletek végülis hogyan valósultak meg. Például:







2011. július 18., hétfő

Kész a felső tető lécezése



Mára a felső tető szerkezete, lécezéssel, fóliázással elkészült. A hét hátralevő részében az alsó, szoknyatetőn kell még dolgozni. Itt még a szerkezet sem áll, hiányoznak az oszlopok és a "lebegő" szelemenek.










2011. július 14., csütörtök

Felső tetőszerkezet


Mára elkészült a felső tető szerkezete, a látszó helyek lambériázása, a fóliázás és tetőlécezés van hátra. A szoknyatető tartóvázát is már építik, ez jó bonyolult, de haladnak vele.

Eddig lusta voltam képeket is feltenni, most ezt pótolom.






2011. július 8., péntek

Készül a tető


A héten megjöttek az ácsok és nekiálltak a tetőszerkezetnek. Először a felsőt építik, ez az egyszerűbb is egyben, semmi komplikáció, legalábbis az alsó, szoknyatetőhöz képest.



Tegnap csak a talpszelemenekig jutottak, de mára már a székállások, az él- és vápaszaruk, illetve a szarufák egy része is felkerült. Most kezd látszódni, hogyan fog kinézni a tető.