2011. augusztus 31., szerda

Elkészült a támfal

Ma délelőttre megrendeltük a betont a támfalhoz, és kihívtuk a jól bevált kőműves csapatunkat is. A betonba bekevertük a Penetron adalékot, amitől vízzáró lesz a szerkezet. Ez egy remek anyag, a cementsúly 1%-ában kell bekeverni a betonhoz. Ez a szer, kritályosodva, beépül a beton pórusaiba, üregeibe. Ezután a víz már nem jut át a betonon. Egészen 0,4mm széles repedéseket, üregeket képes áthidalni. A betonozás során szükséges jól tömöríteni (vibrálni) a keveréket, hogy ne maradjanak légbuborékok a szerkezetben. Valamint ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzenek 0,4mm-nél nagyobb repedések. Ez a födémeknél a vasalásnál figyelembe kell venni (ne keletkezzenek zsugorodási repedések a beton kötésekor).
Ugyanezzel az adalékkal tettük vízzáróvá a pince alaplemezét és a talpkoszorút is. Ha a négyes metró alagútját megvédi a víznyomástól, talán nálunk is beválik majd. Eddig jól működött.

Sajnos ismét sikerült elábecsülni a beton mennyiségét, így 2m3-t kellett még rárendelni, ami egy óra csúszást (üresjáratot) jelentett. Itt "szabadon engedtük" a kőműveseket és ezt már magunk betonoztuk be és simítottuk le. Szerintem szebb lett ez a szakasz, mint amit ők fejeztek be.



















2011. augusztus 29., hétfő

Villanyvezeték vésése


A hétvégén elkezdtem a villanyvezeték védőcsöveinek való hornyok vésését. Ahogyan számítottam is rá a vízvezetékezés után, a SILKA falak rendesen megnehezítik ezt. Olyan kemény a fal, hogy a vésés közben elmozdulnak a téglák. Hiába vágom be gyémánttárcsás koronggal, sűrűn, a vágatok közti rész "kiütögetéséhez" olyan nagy erő kell, hogy a tégla leválik a habarcs ágyról.
Mivel a mennyezet alatti sorokba is kellett vízszintes vágat, ott a kimozdulások miatt vissza kellett bontani a legfelső két sort, megtisztítani a téglákat és visszafalazni a lyukat.

Lehet, egyszerűbb lenne legközelebb eleve így csinálni, azaz rögtön a bontással kezdeni, a "földön" szépen kivésni a vájatokat, majd visszafalazni. Maga a falazás tart a legrövidebb ideig.

A Kedves Olvasó számára javaslom, ha ilyen válaszfalakat akar, és kellenek bele hornyok a víz vagy a villany miatt, akkor eleve a kőművesekkel vágassa ki előre ezeket és falazáskor már a hornyolt tégla kerüljön a falba. Igen, ez több tervezést és előre gondolkodást kíván, de megéri.

Vagy ha van valakinek ötlete, hogyan lehet ezt a falat szépen megvésni 2 cm mélyen, akkor, kérem, he habozzon ide megírni.



2011. augusztus 21., vasárnap

Képek a padlásról

Ma megnéztem, hogyan sikerült a felső tető cserepezése. Ehhez ki akartam nézni a tetőkibújó(kibúvó?) ablakokon, de az első kísérlet nem sikerült. Nem tudom, milyen (XXS) méretű kéményseprőkre gondoltak az ácsok, de nem hiszem, hogy ezen ők kifértek volna a tetőléc kivágása nélkül. Én nem.
Odafentről szép kilátás nyílik a tetőre, de persze, itt is akadnak hibák. Például valaki elárulhatná, hogyan kell a lenti képek között a legalsó sorban látható iránytörések esetén megfaragni a kúpcserepeket úgy, hogy szép is legyen, és a víz se folyjon be alá.

Frissítés Aug.22: A Műszaki Ellenőr "megtiltotta", hogy fizessünk egy fillért is a cserepezésért mindaddig, amíg a hibákat ki nem javítják. Minden "találatunkat" jogosnak ítélte, sőt, talált újakat is.






2011. augusztus 20., szombat

Majdnem kész a támfal zsaluzata


Lassan a vééghez közeledünk a támfal zsaluzat építésével. A héten a kőműves, aki majd betonozni fogja, megnézte és elég stabilnak találta a szerkezetet. A múltkor megijesztett minket, hogy ha nem húzatjuk át a táblákat anker vagy menetes szárakkal, akkor a 3mm-es lágyvas huzalok nem tudnak majd ellenállni a 25..35cm vastag, csaknem 2 m magas friss beton nyomásának. Különösen, ha vibrálva is lesz a beton, ami létszükséglet, ha Penetronos (vízzáró) betont készítünk.

Itt lepergett a szemünk előtt a kitekeredő huzalok és szétnyíló zsaluzat képe, ezért beruháztunk 10-10 menetes szárba és hozzávaló csavaranyákba és alátétekbe. A menetes szárak bent maradnak a falban, ezeket meg lehetne menteni, ha műanyag csövekbe tennénk őket, de nagyjából ugyanannyi költség lett volna az is, ráadásul a "vízjáratokat" utána még le kellett volna dugózni is.




2011. augusztus 19., péntek

Cserepezés befejeződött ??


A mai napon az ácsok/tetőfedők befejezettnek nyilvánították a cserepezést és elvonultak.




Valóban, messziről nézve szép lett a tető, amint a lenti képeken is látszik:
(valamiért homályosan jelennek meg itt a képek, de ha rákattintasz, megjön nagyban és élesen)













A tetőteraszról azonban jól látszanak a szoknyatető problémái. Ezek miatt vissza kell hívnunk őket, pontosabban nem vesszük át a munkát (ennek minden következményével), amíg nincsenek kijavítva. Ezeket a részeket közelről fogjuk látni állandóan, mert a teraszt ez a tetőrész veszi körbe.

Ezekről lenne szó (amiket mi láttunk, de ezek után a fogadott Műszaki Ellenőrünk fogja részletesen átnézni a munkát, hiszen mi laikusok vagyunk, vita esetén az ő szava számít)



2011. augusztus 16., kedd

Vízvezeték szerelés folytatódik


Az elmúlt hetekben összekötöttem a régebben a konyhában megépített és lepróbázott, és a földszinti fürdőszobai hálózatot. Az emeletre is felvezettem a csöveket, de ott csak lezártam, nem építettem meg a szerelvényekhet menő ágakat.

A két hálózatot a pincében egyesítettem, amint bejön a víz a házba, rá lehet kötni. A nyomáspróba alatt (15bar-t ír elő a csőrendszer útmutatója) két helyen csepegett a víz, amiket javítani kellett. Legtöbbet megint a csempedugókkal szenvedtem, amiket elvileg nyomáspróbához árulnak, de az ötféle típusból csak kettő bírja ezt a nyomást. Ezen a ponton kétségeim támadnak, hogy az "igazi" szerelők honyan nyomáspróbázzák a munkájukat, ha eddig a boltosnak más nem vitt vissza csempedugót azzal, hogy nem bírja a "feszültséget".

Most éppen 10..11 bar nyomás van a csövekben (a felszerelt óra csak 10-ig van skálázva), követem majd, mennyit esik. Ha valahol szétdurranna a rendszer, akkor sem telik meg a ház vízzel, mert nincs rákötve a hálózatra, csak önmagában áll, feszíti belülről a víznyomás.


2011. augusztus 14., vasárnap

Fa oszlopok betonozása


A hét végére az ácsok végre felállították azt a négy fa oszlopot, ami a szoknyatető egy részét tartja. Az oszlopok egy kis vas szerkezeten állnak, és hogy a majdani terasz szintjéből jól kiemelkedjenek (ne korhadjon el az aljuk a teraszon álló víz miatt) , ezek a betonacél lábak jó hosszúak. Hogy a szerkezet kellően stabil legyen, ezeket a gólyalábakat betonba kellett foglalni. Ez volt a szombati program.

Az oszlopok alá, a jelenlegi terepszintig érő alapokra még 30..33cm magas, 40x40 zsalukat készítettünk. Ezek teteje lesz a terasz szintje. Ezek felett még mindig 15..16 cm-re kezdődnek az oszlopok, a köztes magasságot (ami még sok lenne a vas lábaknak) 20x20 zsalukba öntött betonnal töltöttük ki. Ezeket a kis zsalukat a megmaradt Isoteq magasító elemekből csináltuk.

A gólyalábak köré "kengyeleket" tekertünk, így kis vasalt pillérek alakultak ki. Várhatólag ez a szerkezet már kellően stabil lesz. Most még nincs tetőteher rajtuk, csak az oszlopok saját súlya.




Támfal zsaluzása, vasalása


A támfal zsaluzását 15mm-es OSB3 lapokkal csináljuk. A táblákat erős, részben a lépcsők zsaluzásához használt, részben a tetőszerkezet hulladék-fáiból készített oszlopok támasztják, ezeket pedig az alapba befúrt kis vas tüskék tartják a helyükön.


















A támfal alul 35cm, felül 25cm széles, a hátsó (föld felőli) fala függőleges, a belső (autólejáró felőli) oldala ferde lesz. A táblákat jól egymáshoz és a földhöz kell rögzíteni, mert a csaknem 2m magas friss betonnak (főleg, ha rendesen meg is vibráljuk) nagy lesz a zsalufalakra kifejtett nyomása .
12mm-es menetes szárakkal fogjuk össze helyenként a két táblát, valamit rengeteg helyen lágyvas huzallal össze lesznek húzatva a szembenéző falak.

Felső tetőszerkezet cserepezése

A még építkezés előtt állóknak javaslom, hogy kerüljék el azt a helyzetet, amibe amiatt kerültünk, hogy nem kerestünk időben bádogost a tetőnkhöz. A bádogosoknak ugyanis a lécezés után, a cserepezés előtt kell feltenni a csatorna tartókat, a hajlatokba a bádogot. Emellett, ha vannak lentről nehezen megközelíthető (túl magas) ereszek, akkor oda a vízszintes csatornát is fel kell tenni még a cserepezés előtt. Mert utána már csak állványozással vagy magas létrázással érhetőek el ezek a helyek, ami többlet munka ( = többlet költség) lenne.

Mivel mi későn kezdtünk keresni bádogost, kissé elhúzódott a cserepezés kezdete. Csak augusztus elején tudtak nekiállni (persze ők sem tétlenkedtek a köztes időszakban, több helyen is dolgoznak párhuzamosan).

A lenti képek közül néhány még a kúpcserepek felrakása előtt készült, de van már a végleges (kúpcserepezett) állapotot mutató fénykép is.




Támfal alapozás

Jó rég nem írtunk ide, most kicsit pótolom a lemaradást.

A tetőszerkezettel párhuzamosan nekiálltunk a támfal építésének is, mert a kocsilejáró támfal megléte kell ahhoz, hogy a ház és utca közti terepet véglegesítsük, és egyúttal a vizet, villanyt eljuttassuk a telek széli víz- és villanyórától a házig.

A támfal alapját egy kis lánctalpas markoló szedte ki, még a száraz időben, júius elején. Persze, rögtön ezután megjött az esős évszak, a támfal alapja egyfolytában feltelt vízzel, a jó kis agyagos kitermelt föld folyt vissza a gödörbe. Alig vártuk, hogy jöjjön egy kis jó idő, hogy végre az alapot le lehessen betonozni. Erre pontosan egy hónappal az alap kiásása után lett először lehetőség, de még így is a betonozás előtt a felázott árok alját ki kellett szedni.
A támfal alapjával egyidőben (ha már úgyis kellett betonpumpát is hívni), kiöntöttük az alsó tetőszerkezet fa oszlopainak az alapját is. Ezek 80x80x80 cm-es pontalapok. Ezekről az oszlopokról majd a későbbi bejegyzésben lesz szó.


A támfal alapjából betonacél tüskék állnak ki, ezekhez lesznek majd rögzítve a függőleges betonvasak. Hogy a vízszigeteléssel ne kelljen majd külön munkaholyamatban foglalkozni, úgy döntöttünk, mégsem zsalukőből, hanem monolit, zsaluzott betonszerekezetet építünk, Penetron Admix-es betonból. Ezzel meg lesz oldva minden irányból (alulról, felülről, oldalról) a vízzárás, nem kell majd félnünk, hogy a burkolat "kivirágzik".
A hagyományos (bitumenes lemezes) vízszigetelésnél az lett volna a gond, hogy sok helyet kellett volna hagyni a támfal mögött. Annyit hogy oda beférjen a vízszigetelő "csapat". Ez a pincénél megvolt, de itt nem annyira. Emiatt nem akartuk kiszélesítteteni a munkagödröt (aztán meg be is temettetni). Valamit a vízszintes szigetelést a kiálló vasak miatt eleve problematikus úgy kivitelezni, hogy az folytonosítható legyen a függőlegessel (különben nem sokat ér).

Sajnos a zsalukő pedig hiába öntenénk vízzáró betont, a monolit beton nem folytonos, a zsalukő maga pedig igen porózus szerkezetű, különösen szereti felszívni a vizet. Tehát marad a zsaluzott monolit szerkezet, ami az íves alaprajz miatt kihívásokkal teli ...

... támfal folyt. köv.