2012. január 1., vasárnap

Meleg a házban

Mivel előbb-utóbb mindenképpen szeretnénk egy épített kandallót a nappaliban, úgy döntöttünk, a mostani téli szezon fűtését egy kandallóbetéttel oldjuk meg, amit majd később körbeépíttetünk. A fafűtés olcsóbb, mint a villany, más pedig nincs. A kandallónak már elkészítettük a tervét, ez látható az itteni rajzon.
Az eddigi enyhe télben (kint 0°C körüli hőmérséklet), a benti 6 °C-ot sikerül pár óra alatt 10 °C-nyira emelni. Túl nagy teret kell fűteni, ezért ennél melegebbre csak folyamatos éjjel-nappali fűtéssel lenne esély. A téli belső munkálkodásokhoz ennyi elegendő is lehet.



2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Levegőt honnan fog szívni a kandalló?
Vízteres lesz?
Szellőztető gépetek lesz?

BÚÉK:
Laci

Tóth András írta...

Van a betétnek külső levegő bevezetése, ez lenne majd rákötve a padlóban levő lyukra, ami a pince födémje, tehát a pincéből szedi majd a levegőt.

Nem vízteres, mert ahhoz kellene puffertartály, komoly biztonsági gépészet áramszünet esetére. Ehelyett inkább elcsövezem a meleget a többi szobába. Ehhez van áttörés a kandalló feletti födémben. Amúgy 60m2-nyi egybefüggő légtér közepén áll a kandalló, tehát lesz hová fűtsöm magában is.