2012. augusztus 31., péntek

A fürdőkád beállítása

Mások írásait böngészve tapasztalom, hogy vita van az akril fürdőkádak helyes beépítéséről. A gyártó szerint a kádhoz szállított lábak és a kis fali akasztók megfelelő rögzítést adnak, de ebben sokan kételkednek. A leghasznosabb tippeket egy igazi burkolótól olvastuk, aki ezen a linken tette közzé tapasztalatait.
Ő is úgy tartja, hogy a gyári vékony előlapok beépítése nem igazán szerencsés. Nagyon szépen mutatnak messziről, de a kádak gyakran recsegnek, mert nem adnak tartást a kád elülső peremének.


Az épített, falazott előlapok sokkal munkaigényesebbek. Mi íves falat szeretnénk a kádnak, ez különösen nem egyszerű. Szerencsére gyártanak olyan építőlemezt, aminek az egyik bele be van "irdalva", hogy hajlítható legyen, a másik felén pedig rugalmas vakolat van, ami csempézhető. Jobban utánajárva ennek a lapnak, kiderült, hogy ez valójában egy XPS hőszigetelő lemez (amit pl pinceszigeteléshez vagy fordított rétegrendű lapostető szigeteléshez használnak), ami hálózva/vakolva van, mint egy "dryvit" falazat. Tehát semmi akadálya annak, hogy ne vegyek drágán ilyen lemezt, hanem legyártsuk magunk, a pinceszigetelés maradék készletéből.


Visszatérve a kád beépítésére, megtanultam a fenti cikkből, hogy a gyári lábakat érdemes csemperagasztóval a betonhoz rögzíteni, a kád peremét pedig szintén ragasztóba ágyazva alátámasztani. Ezen a ponton más cikkek óva intenek ettől, mert a túl merev beépítés feszültséget okozhat a kád héjazatában, ami repedéshez, töréshez vezet. A PUR-habos alátámasztás nem sokat ér, mert a PUR habnak nincs nyomószilárdága, rugalmassága is alig. Tehát ha egyszer összenyomódik (könnyen), akkor hajlamos úgy is maradni. Ezeket végiggondolva arra jutottunk, hogy a kád pereme alá XPS csíkokat ragasztottunk teszünk, és ezeket a csíkokat ragasztjuk csemperagasztóval a merev tartó falazathoz, amit pl téglából lehet falazni. Így az XPS kerül a kád és a téglafal közé, ami nem merev, de mégis kellően átviszi a terhelést az alátámasztásra. A kádat a ragasztás megkötéséig terhelni kell, pl csemperagasztó zsákokkal.

A kézi körfűrésszel 2 cm-enként beirdalt XPS lemezt alulról beszorítottuk a kád elülső pereme alá. Alul hagytunk 1-2 cm rést, aholis ékekkel rögzítettük a lemez ívét, majd ezt is csemperagasztóval rögzítettük az aljzatbetonhoz. (Ahol csemperagasztóról beszélek, az mindig flexibilis ragasztót jelent.)


Amikor (legkorábban másnapra) stabillá válik a fal, jöhet rá a hagyományos "dryvit" háló és glett (=csemperagasztó).

A kád feletti/körüli falakra folyékony gumit kentünk. A sarkokon rugalmas szalagot ágyaztunk a szigetelőrétegbe. Ugyanis a falfűtött, "mozgolódó" külső fal és a válaszfal könnyen elválhatnak egymástól, legalábbis egy-két repedés erejéig. Ezeket a szalag rugalmas gumi betétje át tudja hidalni,  így nem ázhat át a válaszfal a szomszédos hálószoba felé. A kád felső peremére csempe alá építhető szegélyt tettünk. Ezt is a folyékony gumival ragasztottuk a falhoz, illetve a kádhoz. A cél az, hogy a víz ne folyhasson a kád peremén túl a falra.

A lenti kép már a csempézésre előkészített állapotot mutatja. A szürke rész a folyékony gumi, kicsit kilátszik a sarokban a szalag. A padló és fal találkozásánál is ott a szalag és a gumi, hogy a kifolyó víz ne juthasson a falakba.

Folytatás: A fürdőkád burkolásáról itt olvashatsz


3 megjegyzés:

Billy írta...

Hali, érdeklődéssel olvastam a kádbeépítési műveletet? Mi is kádbeépítés előtt állunk. Kérdezném, hogy azóta is minden oké vele? Az XPS csík csemperagasztóval való ragasztása megfelelő volt? Mert ti. az XPS-t hozzávaló ragasztóval ajánlják ragasztani, nem tudom, hogy ragasztható-e csemperagasztóval...
Köszi,
Béla

Tóth András írta...

Szia! Igen, azóta is minden OK. A csemperagasztónak itt csak kitöltő szerepe van, nem az tartja a falon az XPS csíkot (az XPS a téglákra támaszkodik).
Az XPS-nek nincs vízfelvétele, ezért kellhet hozzá speciális ragasztó. Én ilyenkor valami prémium flexibilis csemperagasztót használok, amiben sok az adalékanyag. Amikor ráburkoltam kívülről, először a külső hőszigeteléshez hasonlóan üveghálóba ágyazva levakoltam ugyanezzel az anyaggal.

fürdőfelújító írta...

Hasznos tudnivalók kádbeépítésről itt