2012. augusztus 28., kedd

A nappali burkolása

A nappali burkolási terve - Sketchup

Miután a kamrával viszonylag sikeresen végeztünk, az egyik legnagyobb falat, a nappali került sorra. A nappalit a konyha/étkezőtől burkolat tekintetében csak egy dilatációs fuga választja el. Ennél a fugánál történik a burkolat színének és mintázatának a váltása is. A nappali diagonál, a konyha/étkező pedig eltolt "kötésben" rakott lesz. Ahogyan a "látványterv" ezt mutatja (a konyhai padló nem ennyire eltérő színű).



Hogy a burkolatváltás szép legyen, oda "teljes fél" diagonál lapoket terveztünk. Először szárazon próbáltuk ki a Sketchup-pal megrajzolt lerakási mintát, majd nagy levegőt véve leragasztottuk az első sorokat. Itt alkalmazkodni kellett nemcsak az étkező felőli mintázathoz, de az előszobaihoz is, mert ott sincs ajtó. Összesen öt belső ajtónk van/lesz a földszinten: a kamrán, a két szobán és a fürdőszobán és a pincelejárón.
A kamra ajtaja a burkoláskor még nem volt beépítve, ami nem volt a legjobb döntés.

Az aljzatbetont először is alapozni kell. Én 50% higítású diszperziós alapozót használtam. A lapokat először túl vékony ragasztóval raktam le (6-os fogazott glettvassal), ami nem bizonyult elégségesnek, aggódtam amiatt, hogy a túl vékony ragasztóréteg nem tudja majd felvenni azt a feszültséget, amit az aljzatbeton és a burkolat eltérő hőtágulása okoz majd a padlófűtés miatt. Emiatt a bal oldali képen látható állapot elérése után felszedtük a sort és újra leraktuk vastagabb ragasztó réteggel. Ezt 12-es glettvassal lehetett folytatni, és ez megadta a síkot azután a teljes felületre, hiszen sem a konyha felé, sem az előszoba felé nem lehetett már ezen változtatni (csökkenteni). Tehát a teljes, csaknem 65m2 felületre ilyen vastag ragasztó került. Helyenként ez jól jött, mert azért az aljzatbeton nem lett tökéletesen sima. Például az emeletre vezető lépcsőnél gondban lettem volna, ha vékonyabb lett volna a ragasztóréteg.

A 33x33-as lapok közé 4mm-es fugakereszteket tettünk. A méret-szórások miatt (gyakran mm-es eltérések voltak) szükség is volt ilyen széles hézagokra, hogy az összkép szép legyen. Először a teljes lapokat tettük le, ez viszonylag gyorsan ment, mert nem kellett vágni. Amint ezekre már rá lehetett menni, jöttek a szélső háromszögek, majd végül a lábazat, azaz a falra ragasztott 8 cm-es csíkok. Ezeket a lapok negyedelésével alakítottuk ki.

A lenti képeken a befejező munkák látszanak, a fugák kitakarítása, illetve a szoba fugázás előtt és után. Ekkor még viszonylag bután csináltuk: lerakáskor hagytuk a ragasztót jól beleszáradni a fugákba és a lapok tetejére, ezért a tisztítás elég fájdalmas volt. De később már okosabban csináltuk.

fugázás előtti állapot

A felület fugázás előtti tisztítása





A kész, kifugázott szoba (mellette az étkező, még fugázatlan)
A mező szélei külön munkafázisban készültek el


Nincsenek megjegyzések: