2012. január 1., vasárnap

Boldog Új Évet

... kívánunk minden kedves olvasónknak!

Szégyenkezve láttam, hogy utoljára December 4-én írtam a blogra, ezért még a mai napon gyorsan pótoltam a mulasztásaimat, ugyanis decemberben elkészült
- a belső pince aljzatbetonozása, és vakolása
- a lépcsőház válaszfala, bontott téglából
- kezdetleges fafűtésünk, egy kandallóbetét formájában
- a földszinti falfűtés terve

Jó olvasgatást kívánok!

Falfűtés tervezése

A téli szünetben (a nagyszülőknél, távol a félkész házikónktól) megpróbáltam megtervezni a földszinti szobák falfűtésését. Lesz két lakószoba ugyanis, melyekben melegpadló lesz, ide nem padlófűtést, hanem falfűtést teszünk. A falfűtés alacsonyabb hőmérsékletű vizet kíván, mint a radiátoros, igaz, nagyobb hőleadó felületetre is van szükség. Az alacsonyabb fűtővíz jobb hatásfokkal állítható elő, a kondenzációs kazán előnyeit így jól ki lehet majd használni.
A földszinti két lakószobába 4x3m2 falfelületbe kerülnek csövek, ezzel csaknem 1000W fűtési teljesítmény érhető el, miközben a szoba téli hőszükséglete (a WinWatt-tal számolva) 870W-ra jött ki még abban az esetben is, ha az emeletet teljesen fűtetlennek (0 °C) veszem.
A túlméretezést az indokolja, hogy a bútorozás nehezen határozható meg előre pontosan, valószínűleg évente változni fog.
A kis köröknek (a rajzokon különböző színekkel jelölve) egyenlő hosszúságúaknak, maximum 35m-eseknek kell lenniük. Ha valamelyik kör jelentősen (>5%) eltér a többitől, akkor eltérő lesz a folyadékok áramlási sebessége, márpedig a kis körök szelepek nélkül csatlakoznak majd a gerincre, Tichelmann elvben (azonos térfogatáram garantálása).

A teljes földszinti falfűtés rendszer 10 körből áll majd (4-4 kör a lakószobákban, 2 kör a fürdőben fogja támogatni a padlófűtést). Ezen a videón látszik a teljes tervezett rendszer:

Meleg a házban

Mivel előbb-utóbb mindenképpen szeretnénk egy épített kandallót a nappaliban, úgy döntöttünk, a mostani téli szezon fűtését egy kandallóbetéttel oldjuk meg, amit majd később körbeépíttetünk. A fafűtés olcsóbb, mint a villany, más pedig nincs. A kandallónak már elkészítettük a tervét, ez látható az itteni rajzon.
Az eddigi enyhe télben (kint 0°C körüli hőmérséklet), a benti 6 °C-ot sikerül pár óra alatt 10 °C-nyira emelni. Túl nagy teret kell fűteni, ezért ennél melegebbre csak folyamatos éjjel-nappali fűtéssel lenne esély. A téli belső munkálkodásokhoz ennyi elegendő is lehet.



Dísztégla fal

A sok szürkeség után végre egy színes fal is készült! A lépcsőfordulókba bontott téglából építtettük a válaszfalat, ami - a kőművescsapat sokszáz négyzetméteres ezirányú tapasztalatának köszönhetően - nagyon szépre sikerült. A téglákat a fiúk, 15mm-es fugákat hagyva, egyenként szintezték be. Csaknem egy hétig készült a 13 m2-nyi fal, ennyi idő kellett nyáron a teljes SILKA válaszfalazáshoz.
Sikerült a helyi volt bőrgyár bontásából Eszterházy-címeres téglákat venni. A szebb darabokból készültek az "álló" betétek és a "korlát". A normál fal is ebből a bontásból való, ide a csorbult vagy "gyenge" feliratos téglák kerültek.