2012. február 6., hétfő

Falfűtés építése - III. A kötések szerelése


A Pipelife-tól kapott akkumulátoros présgéppel bekötöttük a regisztereket a gerincvezetékekre. Előtte felszereltük az osztó-gyűjtőket a szoba sarkába. Az alsó lesz majd a padlófűtésé, a felső a falfűtésé.

A szerelés előtt (és után), a prés idomokon, a kis kerek lyukakon át ellenőrizhető, hogy sikerült-e a csövet kellő mélyre benyomni az idomba. Ha préselés közben eltűnt a cső az ablakból, akkor le kell vágni az idomot és újra kell kezdeni a munkát.

A csővégeket a bedugás előtt "kalibrálni" kell egy célszerszámmal, amelyet szintén kölcsönkaptam a Pipelife-tól. Ez merőlegessé teszi a vágás profilját, kitágítja a cső belsejét, és letöri az éleket, hogy a belső O-gyűrű (nem látszik, a présgyűrű takarja) ne sérüljön meg.

Ha minden jól megy, a végeredmény két jól látható folytonos gyűrű alakú benyomódás, amit a présgép csinál. Nem mindig sikerült elsőre, de úgy tudom, az elrontott idomokhoz tartalék O-gyűrű és présgyűrű is beszerezhető, tehát nem kell kidobni a drága alkatrészt.

Az elkészült kötések majd az aljzatbeton alatti nikecell rétegbe kerülnek, a nyomáspróba után az idomokat öntapadó szigetelő habcsíkkal kell betekerni.

Az egyik szerelésünket meg is örökítettük az utókor számára:
(remélem, jól csináltuk - ha nem, most szóljatok!)








Falfűtés építése - II. Csövezés


Minden szobába egy-egy 20-as csővel vittük el a gerincet, ebből ágaznak le a 10mm átmérőjű regiszterek. Mivel ezek közvetlenül, szabályzási lehetőség nélkül kapcsolódnak a gerincre, fontos, hogy minden regiszterkör ugyanolyan hosszú (itt most 34m) legyen, és hogy a bekötésnél a Tichelmann-elvet használjuk. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden szakasz (regiszter) legyen egyforma hosszúságú, és amelyik először "kapja" a vizet, az "tér vissza" utoljára. Ez most, a csövek felrakásánál még nem játszik, majd a bekötésnél lesz igazán fontos.

A csövek felszereléséhez nem kellett semmilyen segédeszköz. Az első szobánál még előre feltettük a fordulókhoz ("omegák") tartozó kis síneket is, de később kiderült, ez felesleges, jobb akkor feltenni, ha már ott vannak a hurkok és a sínek a hurkok természetes állapotait rögzítik, nem feszítik azokat.




2012. február 3., péntek

Falfűtés építése - I. sínek felszerelése

Ahogyan ígértem, leírom a falfűtés építését:
Először is, az Isoteq falra dryvit hálóval erősített "DuoContact" glettet tettünk. Ez ugyanaz az agyag, amivel a hagyományos külső hőszigeteléseket ragasztják/glettelik. Ennek itt az a célja, hogy mintegy hidat képezve, a majdani vastag belső vakolat jól megtapadjon majd az EPS falon (a vékony glett ragasztója tapad az EPS-hez, a cementtartalma pedig majd a vakolathoz).

Ezek után a terv szerint felszereltük a falakra a falfűtés csőtartó sínjeit. Ehhez meg kellett keresni a már eltakart falon az Isoteq bordákat, hogy a sínek ne csak a vakolathoz legyenek rögzítve, hanem erősen a bordákhoz is. Tehát a sínek helyével alkalmazkodtunk a műanyag átkötők (bordák) pozícióihoz. Ahol nem voltak bordák, ott a ritka menetű (jól kapaszkodó) gipszkarton csavarokkal csak a vakolathoz, illetve a habhoz rögzítettük a síneket. Arra törekedtünk, hogy minden síndarab legalább 2-3 helyen bordához is legyen kötve. Ez pl a fordulókat rögzítő kicsi daraboknál nem volt lehetséges, de ezeknek úgyis csak az a szerepük, hogy a vakolásig a falnál tartsák a rakoncátlankodó hurkokat.





2012. február 2., csütörtök

Januári munkák


A január a válaszfalak vakolásával telt (ezt édesapám végzi, még Karácsonykor is dolgozott), illetve elkezdtük a falfűtés szerelését.

Nagyon ritkán írok a blogban konkrét cégről, utoljára talán a (második) statikusomat dícsérgettem, igyekeztem a folyamatokról, a módszerekről, technológiákról írni, nem konkrét cégekről és termékeikről.

Most ismét kivételt kell tennem, mert kellemes meglepetésben volt részem a fűtésrendszer elemeinek megvásárlásakor. Az ember azt hinné, hogy ha ír egy gyártócégnek, akkor legjobb esetben átirányítják egy helyi kereskedőhöz, aki kevésbé ért a termékekhez és drágábban is adja azokat. Ehhez képest a Pipelife-fal teljesen máshogy történt. Gyorsan reagáltak az árajánlat kérésemre, tanácsokat adtak, hogy mit igen és mit ne vegyek (ezen utóbbi el szokott maradni másoknál), szerszámokat kölcsönöztek és mivel elég sok mindent vásároltam, ki is szállítottak mindent. És mindezt a legolcsóbb webshop-oknál is kedvezőbb árfekvésben.

Megvettem tehát a falfűtés és padlófűtés csöveket, síneket, osztókat, idomokat. Ebben a falfűtési rendszerben 10-es csövekből vannak a regiszterek, ezek préskötéses idomokkal kapcsolódnak a gerincre, a korábban leírt rendszer szerint. Ehhez speciális gép kell (ráadásul a 10-es présfej nem gyakori), ebben segítettek ki a Pipelife-osok.

A következő héhány bejegyzésben leírom a munkafolyamatot is.

(Ez a cikk sem fizetett reklám, nem is tudnak róla. Elvileg engedélyezhetnénk, hogy a blogra mindenféle reklámok kerüljenek fel, és ezzel pénzre válthatnánk az olvasók érdeklődését, de ezt szándékosan nem tesszük meg, mert olvashatatlan, élvezhetetlen lenne tőle az egész)